Grypa żołądkowa – jak z nią walczyć?
Grypa żołądkowa to wyjątkowo uciążliwa choroba, której przyczyną zwykle są infekcje wirusowe. Objawia się ona silnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: biegunkami, wymiotami i bólami w obrębie jamy brzusznej. Choć zwykle trwa zaledwie kilka dni i przechodzi samoistnie, warto pamiętać, że niektóre objawy choroby możemy złagodzić, a nawet całkowicie wyeliminować. Oto 5 porad, dzięki którym łatwiej przejdziesz grypę żołądkową!
1. Grypa żołądkowa a alkohol
Wśród wielu domowych sposobów na grypę żołądkową prym wiedzie spożywanie nalewek o zdrowotnych właściwościach. Przy występowaniu objawów zatrucia lub grypy żołądkowej zaleca się nalewkę orzechową lub nalewkę bursztynową. Obie mają działanie przeciwzapalne, likwidują patogeny odpowiedzialne za wystąpienie dolegliwości pokarmowych, oczyszczają i wspomagają trawienie.
2. Odpowiednie nawodnienie
Jednym z najniebezpieczniejszych skutków grypy żołądkowej – szczególnie w przypadku dzieci oraz osób w podeszłym wieku – jest możliwość skrajnego odwodnienia spowodowanego wymiotami i biegunkami. W trakcie choroby należy wypijać minimum 2 litry wody dziennie. Można wspomagać się również łagodzącymi naparami z rumianku i mięty.
3. Rosół na zdrowie
W łagodzeniu objawów grypy żołądkowej świetnie sprawdzą się zupy, w szczególności aromatyczny i pożywny rosół. Zawiera on substancje rozgrzewające i łagodzące, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz jest świetnym źródłem kolagenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
4. Farmaceutyki w walce z chorobą
W przypadku wyjątkowo ostrych objawów grypy żołądkowej warto sięgnąć po łagodne leki, które wspomogą nas w walce z chorobą. W zależności od rodzaju choroby poleca się leki przeciwwymiotne i przeciwbiegunkowe, a także preparaty łagodzące i wspomagające działanie układu pokarmowego. Jeśli choroba z czasem nasila się należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią terapię.
5. Właściwa dieta
Mimo, że grypa żołądkowa raczej nie sprzyja prowadzeniu zdrowego i aktywnego trybu życia, pamiętać należy, że w tym okresie niezwykle ważne jest racjonalne odżywianie. Warto postawić na potrawy lekkie i pożywne oraz unikać dań smażonych, ciężkostrawnych mięs i dań mącznych, a także niektórych warzyw (m.in. kapusty, roślin strączkowych).